Titkos üzenet

Mi is az a SzASz?

A Szent-Györgyi Albert Szakkollégium (röviden SzASz) 2001-ben alakult, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán működő öntevékeny kör, szakkollégium. A SzASz célja kiegészíteni az egyetem oktatási és szakmai munkáját, érdekes szakmai programokkal kiszolgálni az egyetemi hallgatók tudományos érdeklődését, valamint népszerűsíteni szakmai hivatásunkat az egyetemen és azon túl. Szakkollégiumunk tagjai a kar hallgatóiból kerülnek ki, megtalálhatóak a nem mindennapi hétköznapok világában, a folyosókon, az alagsorban, a laborokban, a kollégiumban, és végül, de nem utolsó sorban rendezvényeinken is.

Gyakran szervezünk érdekes, szakmai előadásokat nagyszerű előadókkal. Különböző vitaestek és kerekasztal-beszélgetések megrendezésével az élet és tudomány olyan részeivel is megismerkedünk, amikkel az egyetemi oktatás keretében nem találkozhatunk. A mára már hagyományosnak mondható, és minden évben megrendezett Szent-Györgyi Albert Konferenciával évről-évre mélyebb betekintést nyerünk az egyetem által is tanított témákba. Nem csak meghívott előadók szerepelnek ugyanakkor a programban, hanem hallgatók is lehetőséget kapnak, hogy saját kutatásukat bemutassák társaiknak.

Hogy könnyebbé tegyük az egyetemi éveket, több, nehezen teljesíthető tárgyból rendszeres, ingyenes konzultációt tartunk, ahol mindenkit szeretettel látunk, aki nem retten meg a tananyag "tökéletes" elsajátításától. Oktatási tevékenységünk másik pillére a Tutor-rendszer, melynek lényege, hogy a felsőbb éves hallgatók, különböző tárgyakból nyújtanak ingyenes, személyre szabott szakmai segítséget annak, aki kéri.

Egyik kiemelt rendezvényünk a nyaranta megrendezett Kémszámtábor, ahova a karunkra frissen felvett gólyákat várjuk. A tábor egy hete alatt a résztvevők felfrissíthetik tudásukat kémiából és matematikából, illetve kitömhetik az esetleges hézagokat, így nagyobb magabiztossággal tudnak nekivágni az első félévnek.

Minden év őszén megrendezzük a Szakkollégiumi Napokat. Mi szervezzük, nektek, magunknak, mindenkinek. Ilyenkor az oktatási hét minden napjának estéjén egy-egy izgalmas témában előadáson vagy kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők. A hét egyik napja pedig oktatási szünet, amikor tanítás helyett gyárakba, üzemekbe vagy laboratóriumokba látogathatnak el a hallgatók, ahol szakszerű körbevezetés mellett nyerhetnek betekintést a termelésbe, kutatásba.

A szakkollégiumban számos olyan programon vállaljuk el érdekes kísérletek bemutatását, melyek célközönsége óvodások, illetve az alsó tagozatosok. Ezek közül a legnagyobb szabású a Kutatók Éjszakája, ahol az egyetemen az éjszakába nyúló látványos kísérletezéssel igyekszünk felkelteni az érdeklődést a természettudományok iránt már a legfiatalabbak körében is.

Szakkollégiumunk szervezi az igen népszerű Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyt, ami a kémiai ismereteken felül a kreatív, mérnöki feladatmegoldásra és az előadókészségre is épít.

Emellett rendszeresek az általunk szervezett teaestek, a "pihentető" téli vizsgaidőszakra pedig Karácsonyváró hangversennyel készülünk.

Kedves Elsőéves!

Sok szeretettel köszöntünk téged a Műegyetemen! Túlestél az első megpróbáltatáson, felvételt nyertél a Vegyészmérnöki-, és Biomérnöki Karra, melyhez gratulálunk! Ennek egyenes következményeként pedig szeptembertől a híres diákélet teljes jogú tagja leszel! Belecsöppensz egy fantasztikus új közegbe, és rendelkezésedre áll majd egy teljes félév, hogy barátokat szerezz, megismerd a termeket, az órákat, megtanuld a felelőtlen, ámde nem felhőtlen egyetemista évek szabályait, mielőtt magukkal rántanak az egyetem bugyrai, és eltemetnek a vizsgák.

Reméljük, sikerült felkeltenünk érdeklődésedet szakkollégiumunk iránt, és most már úgy érzed, hogy szeretnél csatlakozni egy baráti közösséghez, ahol kiélheted programszervező tehetségedet, többet tudhatsz meg a szakmáról, megtanulhatod a PR és marketing tevékenység csínját-bínját, vagy nagyobb tapasztalatot szerezhetsz a pénzügyek terén, mert a szakkollégium költségvetését is foltozgatnunk kell.

Ha a szavak mögé szeretnél látni, és megismernél minket, akkor a Kémszámtáborban találkozhatsz velünk, ahol a tanuláson kívül megismerheted a leendő évfolyamtársaidat, és beleláthatsz a Szakkollégium életébe is!

Szeretettel várunk nulladik gyűlésünkön, a gólyahét keddjén, ahol kötetlen beszélgetés során ismerkedhetsz meg tevékenységünkkel és tagjainkkal.

Az egyetemi éveidhez sok sikert kívánunk:

A SzASz lelkes csapata

A kémia körülvesz

“Mindenünket, amink van - beleértve magát az életet is - a tudománynak, a kutatásnak köszönhetjük. Ha egyszerre mindent elvesztenénk, amit a kutatás adott nekünk, a civilizáció összeroppanna, és ott állnánk ismét meztelenül, barlangok után kutatva.” Szent-Györgyi Albert

Szakkollégiumunk célja, hogy a kémiának egy olyan oldalát mutassa be, amivel megérthetjük a világunk mögött rejlő természettudományok valódi szépségét és jelentőségét. Arra törekszünk, hogy minél többek érdeklődését fel tudjuk kelteni a kémia iránt, és rávilágítsunk, hogy a kémia közelebb van, mint gondolnánk. Videónkkal szeretnénk a kémiát a diákok számára szerethetővé tenni, és segítséget nyújtani a tanároknak a kémia népszerűsítésében.

A videó a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium megbízásából készült.

Narrátor: Dr. Papp Soma
Animációt készítette: Ganz Dolphin grafikus & motion designer
Koncepció: BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium csapata

Fedezd fel Te is a kémiát és ismerd meg a világot!

Támogatóink